خواست های تورکان چهارگوشه ایران چیستند؟ 2


دیالوگ 19 سپتامبر 2019


خواست های تورکان چهارگوشه ایران چیستند؟ 2

برای برنامه این هفته «دیالوگ» از حدود 200 تن از کسانی که با هم در فیس بوک، واتسآپ و انستاگرام در ارتباط هستیم، پرسیدم: “خواست های تورکان چهارگوشه ایران چیستند؟»
یکی از این همراهان، در گفتگویی تلفنی گفت: همان‌ طور که در هر رشته ای، استاندارد سطح بالایی وجود دارد که به آن «ایزو …» گفته می شود، زندگی مدنی و اجتماعی در قرن بیست و یکم هم استانداردهایی دارد. هر چقدر از آن استانداردهای زندگی اجتماعی در قرن بیست و یکم دور باشیم، رسیدن به آن استانداردها، اجباری تر و الزامی تر می‌ شود و رسیدن به همه این استانداردها و زیر استانداردها نیز خواست های تورکان در وجب به وجب ایران هستند.

خواست هایی که بطور کتبی، از این آقایان و خانم‌ها آمده است، از این قرار هستند:
1.
    استقلال تنها، بهترین و مفیدترین راه پاسخگویی به همه خواست های تورکان ساکن ایران در قرن بیست و یکم است.
    2.
    فدرالیزم هم می‌تواند به بخشی از خواست های تورکان پاسخ مثبت بدهد.
    3.
    دولت «خودگران ملی» یا «خودمختار ملی» (بومی) هم می‌تواند به حداقل هایی از حقوق و خواست های تورکان پاسخ بدهد.
    4.
    باید زبان تورکی استاندارد و علمی، تدوین و در همه سطوح آموزشی تدریس بشود.
    5.
باید زبان تورکی، در ایران و به عنوان زبان رسمی سراسری برسمیت شناخته شده و از همه حقوق مساوی با زبان فارسی برخوردار باشد.
6.
      باید اولویت استخدام اداری و شغلی، در مناطق تورک نشین و مناطق دو زبانه، به خانم‌ها و آقایانی داده شود که در کنار زبان فارسی، به زبان تورکی هم مسلط هستند.
      7.
      باید زبان تورکی، نه در کنار زبان فارسی که در همه سطوح آموزشی و در همه مواد درسی، از دوره مهد کودک گرفته تا فوق دکترا و تخصصی، آموش داده شود.
      8.
      تورکان، در هر کجای ایران که باشند، و در هر تعدادی که باشند، باید حق داشته باشند تا زبان تورکی را به عنوان زبان اصلی آموزشی و رسمی اداری خود انتخاب بکنند.
      9.
      باید همه لوازم و شرایط آموزشی، تحصیلی، تربیتی، فرهنگی و ورزشی لازم برای تورکانی که در خارج از وطن یکپارچه و تاریخی تورکان زیست می کنند، بطور رایگان و مفت، از طرف دولت مرکزی تهیه و در اختیار آنان نهاده بشود.
      10.
      دولت مرکزی ایران نباید در روابط سیاسی، تجاری، اقتصادی، علمی و فرهنگی تورکان چهار گوشه ایران، با دول تورک دور و نزدیک، دخالت بکند.
      11.
      باید تمامی اراضی مصادره و یا ملی شده تورکان در سراسر ایران، به آنان باز گردانده بشود.
      12.
      باید نه تنها از شهدا، کشته و زندانی شدگان فعالان سیاسی و مدنی تورک در یک‌ صد سال اخیر(از شهدای نهضت شیخ محمد خیابانی گرفته تا شهدای دوران حکومت ملی پیشه وری و از طرفداران آیت الله شریعتمداری تا به امروز)، اعاده حیثیت شده، بلکه باید خسارت وارده به آنان، به خانواده‌ها وبه بازماندگانشان نیز تأمین و جبران بشود.
      13.
      تمامی سرزمین های تاریخی تورکان قشقایی، بعنوان یک استان با دولت خودمختار تورک برسمیت شناخته بشود.
      14.
      باید جمهوری دولت تورکمن، با جغرافیای تاریخی و آزادی‌های فرهنگی تورکمنان برسمیت شناخته شود.
      15.
      حداقل، به مدت بیست (20) سال و برای جبران عقب‌ ماندگی‌های تحمیلی پانفارسیسم به تورکان در تمامی زمینه‌های زندگی اجتماعی مدرن، بودجه های جبرانی بیشتری به مناطق تورک نشین اختصاص داده بشود.
      16.
      برای جبران عقب نگه داشته شدگی تحمیلی زبان، فرهنگ و هنر تورکی در تمامی گوشه و کنار ایران و حمایت بی‌دریغ و همه جانبه از زبان فارسی در همین یک‌ صد سال اخیر، بودجه ای دو برابر زبان، فرهنگ و هنر فارسی، در 50 سال آینده، به زبان، فرهنگ و هنر تورکی اختصاص داده بشود.
      17.
      در این صد سال و با سیاست‌هایی در جهت ضدیت با تورکان، وطن، خاک و سرزمین های تاریخی تورکان چهار گوشه ایران، تکه‌تکه شده و هر بخشی در استانی پراکنده شده است تا هویت تاریخی، سرزمینی و وطنی آن‌ها در استان های مجاور و غیر تورک آسیمیله بشوند.
      باید تمامی این شهرها، روستاها، دشت ها، کوه‌ها، رودخانه ها و دریاچه ها و …که از مام میهن تورکان جدا شده اند، دوباره یکپارچه شده و به عنوان وطن تورکان برسمیت شناخته بشوند.
      18.
      باید تمامی تورکان چهار گوشه ایران، دارای رسانه‌های متعدد دیداری، شنیداری و مکتوب ویژه منطقه و وطن خودشان باشند. باید بودجه همه این رسانه ها توسط  دولت مرکزی تأمین مالی بشوند.
      19.
      باید تورکان هر منطقه، آزادی تشکیل احزاب سیاسی و غیر سیاسی در سرزمینی های خودشان را داشته باشند. همچنین، احزاب سراسری، حداقل برای پنجاه سال آینده (50)، حق حضور در مناطق ملی و سرزمینی تورکان را نخواهند داشت.
      20.
      توهین و تحقیر تورکان از تمامی کتاب ها، نشریات، رمان ها، نمایشنامه ها، تاترها، سریال ها، فیلم‌ها و جوک ها حذف خواهند شد و مسئولان مستقیم و غیر مستقیم، دولتی و خصوصی آن توهین ها و تحقیرها به تورکان، در یک قرن اخیر، محکوم خواهند شد و در صورتی که افراد، خانواده‌ها و یا شرکت ها و موسساتی، در اثر آن توهین‌ها و تحقیرها، خسارت آبرویی و مالی دیده اند یا مجبور به ترک وطنشان شده اند، خسارت آن‌ها توسط دولت مرکزی ایران، تأمین و پرداخت خواهد شد.
      21.
      توهین کنندگان یا تحقیر کنندگان یا جوک سازان و جوک گویان وقیح، در هر سطحی که باشند، محاکمه شده و علاه بر محکومیت آن ها، خسارات معنوی وارده به تورکان، از محل مصادره اموال فردی یا شرکت ها و مؤسسات آن افراد هتاک یا ناشران آن ها، به افراد، یا نهادهای مردمی تورک پرداخت خواهد شد
      22.
      باید تاریخ و هویت تورکان، در همه مراکز آموزشی دولتی و خصوصی ایران و بخصوص در نواحی فارس زبان ها، جزو مواد درسی اصلی تمامی سطوح تحصیلی از مقدماتی تا عالی باشد تا تاریخ تحریف شده تورکان، بطور درست، در جوامع و ملل ساکن در ایران شناخته بشود.
      23.
      هویت تورکان، نه بر اساس آنچه که تا کنون از طرف پانفارسیسم، حریف و ترویج شده، بلکه بر اساس تحقیقات محققان تورک، تدوین و شناسانده خواهد شد.
      24.
      ایران و پانفارسیسم، عامل اصلی نابودی اقتصاد و منابع طبیعی تورکان در ایران بوده و هست. باید اقتصاد، منابع طبیعی، منابع ملی، اقتصادی و پولی تورکان در ایران، در دستان خود تورکان هر منطقه متمرکز بشود.
      25.
      باید به استعمار سرزمین ها و ملل تورکان در ایران پایان داده بشود.
      26.
      باید مدیریت و برنامه‌ریزی تمامی نهادهای مالی، پولی و اقتصادی تورکان از دست و کنترل مدیران فارس و مناطق فارس بیرون آمده و دردستان خود ملت تورک متمرکز بشوند.
      28.
      نباید مالیات و پول‌های مردم از بانک های مناطق تورک نشین، به فارسیستان منتقل و در آنجا هزینه یا سرمایه گذاری بشود.
      29.
      باید برای جبران عقب‌ نگه داشته شدگی های تحمیلی اقتصادی، اجتماعی، علمی، صنعتی، تکنولوژیکی، فرهنگی، هنری و … یک‌صد ساله اخیر، در مناطق تورک نشین، بخشی از مالیات و سرمایه های اندوخته در بانک های مناطق مرکزی تحت کنترل پانفارسیسم، به مناطق تورک نشین اختصاص داده بشوند.
      30.
      با سیاست های تشویقی برای سرمایه‌گذاری در زمینه‌های مختلف در اوطان تورکان، باید موجب جلب و جذب سرمایه های ملی، علمی، فکری و نیروی کار از مناطق مختلف ایران و دنیا به سمت سرزمین ها و ملل تورکان شده و از مهاجرت مردمان این مناطق به دیگر نقاط ایران جلوگیری کرد.
      31.
      باید با سیاست هایی، زمینه های مهاجرت معکوس در زمینه‌های مالی، اقتصادی، سرمایه‌ گذاری ها، حذب تحصیل کردگان و نیروی کار متخصص به اوطان تورکان در ایران فراهم بشود.
      32.
      باید بانک ها، مؤسسات مالی و پولی مستقل از مرکز، در اوطان تورکان تاسیس و توسط تورکان اداره بشود.
      33.
      تورکان هر منطقه، باید مجلس قانونگذاری مستقل خودشان را داشته باشند تا در باره نیازهای مختلف خودشان برای زندگی در جامعه‌ای مدرن پاسخ بدهند.
      34.
      تورکان هر منطقه، باید دولت مستقل از مرکز خودشان را داشته باشند.
      35.
      تورکان هر منطقه، باید با توجه به دین و خواست، تاریخ و فرهنگ خودشان، قوانین و مقرات خودشان را تهیه و در مجالس ملی خودشان بتصویب برسانند.
      36.
      تورکان هر منطقه، باید پلیس، نیروهای امنیتی، اداری، آموزشی، سیاسی، حقوقی و قضائی مستقل از مرکز خودشان را داشته باشند.
      37.
      چون تورکان در تاریخ بیش از یک قرن اخیر، با عهد شکنی های چند باره پانفارسیسم و پان ایرانیسم مواجه بوده‌اند که به عهدنامه های میان پانفارسیست ها و ملل غیر فارس، چه عهدنامه های کتبی، چه شفاهی خودشان ارجی ننهاده و آن‌ها را زیر پا گذاشته اند، تورکان هر منطقه، باید برای صیانت از حقوق خودشان، نیروی نظامی مستقل دفاعی خودشان را داشته باشند تا در صورت عهدشکنی مجدد پانفارسیسم و پان ایرانیسم، از حقوق خودشان مدافعه بکنند.
      38.
      باید آزادی‌های مدنی، سیاسی، حزبی، مالی، سرمایه گذاری، دینی و … در مناطق تورکان برسمیت شناخته شده و هیچ نیرو و دولتی نتواند در آن آزادی‌ها، اخلال ایجاد کرده یا در آن‌ها محدودیت اعمال بکند.
      39.
      باید تورکان هر منطقه، پرچم ملی خودشان را داشته باشند که در کنار پرچم دولت مرکزی،    هم برسمیت شناخته شود و هم به موازات آن به احتزار درآید.
      40.
      باید به هر نوع تبعیض منفی بر ضد تورکان و آنچه به تورکان تعلق دارد، پایان داده و برای جبران خسارات مالی، مادی، معنوی و فرهنگی بیش از یک قرن اخیر، تبعیض مثبت در حق نیازها، حقوق و اجتماعات تورکان اعمال بشود.
      41.
      نه تنها باید همه زندانیان سیاسی، مدنی، زبانی، محیط زیستی تورکان آزاد بشوند، بلکه باید از آن‌ها اعاده حیثیت شده و ضررهایی که در زمان احضار، محاکمه، و درمدت زمان زندانی شدن، به آنان و خانواده‌هایشان وارد شده، از محل درآمد مؤسسات فرهنگی، حقوقی فارسیستان تأمین و پرداخت بشود.
      42.
      تشکیل آزربایجان بزرگ، یکی از آرزوهای مهم تورکان چهارگوشه ایران است. آزبایجان بزرگ، با اتحاد داوطلبانه آزربایجان شمالی، جنوبی، تورکمن صحرا، و … تشکیل خواهد شد. در صورت تمایل تورکان چهار گوشه ایران به این اتحاد، فارسیستان ساکت و بی‌طرف خواهد ماند.
      43.
      باید تورکان بر اساس تعداد جمعیتشان، در ساختار سیاسی، اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی، نظامی، رهبری، دولت و مجلس مرکزی، نقش و جایگاه خودشان را در تصمیمگیری ها داشته باشند.
      44.
      باید در سیستم سیاسی ایران تغییراتی داده بشود که هر ملتی بر اساس تعداد نفوس و جایگاه خودش، در سیستم‌های سیاسی، حقوقی، امنیتی، نظامی، اقتصادی و فرهنگی، حق مدیریت، تصمصم گیری و دخالت داشته باشد.
      45.
      هر گونه دشمنی نژادپرستانه با تورک های داخل ایران یا با تورکان سایر نقاط جهان، باید غیر قانونی اعلام بشود تا بطور علنی و رسمی، از نژادپرستی و ضدیت با تورکان و دیگر ملل غیر فارس، جلوگیری بشود.
      46.
      حق تعیین سرنوشت، از حقوق اولیه و طبیعی تورکان برای اتحاد یا جدایی از هر ملت و کشوری است. باید این حق، بطور کامل و بدون اما و اگر، برسمیت شناخته شود.
      47.
      باید خواندن و نوشتن به زبان فارسی تحریم بشود.
      48.
      باید توهین به شخصیت های فرهنگی و تاریخی ملل تورک غیر قانونی بشود.
      49.
      هویت تاریخی تورکان، به آذری و غیره تحریف شده و در مدرسه‌ها، کتاب‌ها، سریال ها و اخبار به شنوندگان بی‌گناه تحمیل نشود. باید از ادامه تحریف این گونه مطالب جلوگیری بشود.
      50.
      باید بپذیرند که ما تورک هستیم و آریایی نیستیم. باید از تاریخ سازی برای ما تورکان خودداری بشود.
      51.
      ملل تورک ساکن چهار گوشه ایران، قهرمانان، شاعران، اندیشمندان وعالمان دینی و فلسفی و … خودشان را داشته اند وباید برای شناساندن آن بزرگان تاریخی تورکان همت بشود، نه اینکه امثال فردوسی و کوروش را به تورکان تحمیل بکنند.
      52.
      باید از ادامه تخریب محیط زیست تورکان، خشکاندن عمدی دریاچه و تالاب ها، نابودی جنگل ها، غارت معادن، و … ملل تورک جلوگیری بکنند.
      53.
      باید برای نجات دریاچه اورمیه و ارتباط آن با رودخانه ها و دریاچه های اطراف، تلاش جدی بیشتری بعمل بیاید.
      54.
      باید با ایجاد اشتغال و خلق ارزش افزوده بر روی مواد خام معدنی در مناطق تورک نشین ایران، برای بیکاران و مهاجرانی که از وطنشان مهاجرت کرده اند، کار ایجاد کرد و نباید اجازه داد تا مواد خام معدنی سرزمین های تورک، به مناطق فارس نشین منتقل بشود.
      55.
      تولید ناخالص ملی و درآمد سرانه دراوطان ملل تورک ساکن در ایران، بسیار کم شده است. باید با تغییر سیاست‌های اقتصادی و با استفاده از مدیران ملی و پاسخگو به مطالبات ملل تورک، به رونق اقتصادی و افزایش تولید ناخالص ملی و درآمد سرانه اهمیت ویژه ای داده بشود.
      56.
      باید از نابودی میراث تمدنی و تاریخی تورکان که در وجب به وجب ایران، حضور تورکان را مسجل می‌کنند، جلوگیری کرد. چرا که دولت مرکزی و پانفارسیسم، عمداً و با بی توجهی یا به منظور منافع شخصی، آن‌ها را نابود می کند.
      57.
      باید از نابودی یا از فروش آثار تاریخی-فرهنگی و بخصوص از کتاب‌های تورکی قدیمی جلوگیری کرد و باید از آن‌ها با حضور تورکان مسئول و پاسخگو محافظت نمود.
      58.
      سیاستی در پی معتاد کردن فرزندان غیور ملل تورک در اقسا نقاط ایران است. باید از ورود مواد مخدر به مناطق تورک نشین، بشدت جلوگیری بشود.
      59.
      از راه اندازی صنایعی که به محیط زیست و سلامتی انسان‌ها ضرر می‌زند، آن هم در مناطق تورک نشین، باید جلوگیری کرد.
60.
لازم است تا اسامی تاریخی شهرها، روستاها و مناطق جغرافیایی، اعم از رودها، کوه ها، شهرهای سرزمین های تورک که فارسیزه شده است، به نام های قبل از دوران پهلوی ها برگردانده بشوند.
61.
باید قانون اساسی، بطور کلی و ریشه‌ای عوض شده و از نو و با اراده و با حضور نمایندگان واقعی مردمان، نوشته و به تصویب برسد تا در آن، هیچ نشانی از برتری فردی، نژادی، زبانی، دینی و جنسیتی نماند. تا در آن، بر برابری حقوقی، سیاسی، اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی، تاریخی، زبانی، آموزشی و … مهر تایید گذاشته بشود.
62.
      باید تمامی قوانین و مقرراتی که از افراد و سازمان ها می‌خواهد تا برای انجام هر نوع فعالیتی، از سازمان ها یا نهادهای دولتی مجوز تاسیس بگیرند، از بین بروند.
      63.
      باید با حذف هر نوع نظارت دولتی یا نیاز به صدور مجوز از طرف دولت به کالاهای فرهنگی، زمینه های سانسور یا خود سانسوری را از بین برد.
      64.
      مبلمان شهری در مناطق تورک نشین، هنوز روستایی و قدیمی هستند و در شهرسازی، در مناطق تورک نشین، به از بین بردن آثار تاریخی و فضا سبز تأکید می‌شود. لذا باید سیاست مقابله با مبلمان مدرن شهری در مناطق تورک نشین، به سیاستی مدرن و انسان دوستانه و حراست از محیط زیست بدل بشود.
      65.
      بیمارستان ها و تجهیزات بیمارستانی، در مناطق تورک نشین، نه تنها خیلی کم است بلکه در اغلب مواردی هم که تجهیزاتی وجود دارند، بسیار قدیمی و غیر قابل استفاده هستند و تورکان برای استفاده از خدمات پزشکی و بیمارستانی پیشرفته، چاره‌ای جز مهاجرت به مناطق فارس نشین ندارند. باید به تامین نیازهای درمانی و خدماتی مناطق تورک نشین اولویت داد.
      برای بحث و بررسی این نوع از مسایل در میان ملل و سرزمین های تاریخی تورکان ساکن در وجب به وجب ایران، چهار مهمان امشب برنامه دیالوگ حضور خواهند داشت.
      1. دکتر محمدحسین یحیایی: محقق، نویسنده و اقتصاددان تورک از آزربایجان جنوبی
2. دکتر محمدرضا ستوده: دامپزشک، فعال حقوق ملی ملل غیر فارس ساکن در ایران

3. جناب یاشار اوستاجلو: متفکر و روشنفکر تورک قزیلباش

4. شاکر شهریاری: متفکر و روشنفکر از تورکان آزربایجان جنوبی

انصافعلی هدایت
تورنتو - کانادا
18 سپتامبر 2019
hedayat222@yahoo.com


Comments

Popular posts from this blog

سیاست، جسورلارین میدانی دیر