مهندسی جهل 182
مهندسی جهل 182
نام کتاب: عروض تورکی
نویسنده: علی جمال الدین
نوشته شده به فرمان: سلطان عبدالعزیز خان ابن سلطان الغازی محمود عدلی خان
زبان کتاب: تورکی ازبکی
تاریخ کتابت: در حدود سال 1660 میلادی
نوشته شده: در حدود 365 سال قبل
نوع خط: تورکی-عربی
نوع خط کتابت: چاپی. احتمالا چاپ سنگی
تاریخ چاپ: نا معلوم
محل نگهداری کتاب: کتابخانه سولیمانیه در استانبول- تورکیه
در این جلسه از مهندسی جهل، با کتاب "عروض ترکی" (تورکی) بسیار تخصصی، ادبی، چاپی، قدیمی سه صد و شصت و پنج ساله (365) آشنا شدیم. مرحوم علی جمال الدین تورک، در این مجموعه تخصصی درباره تخصص های ادبی مرتبط با هنر و فن شعر و انواع و اقسام آن، همچنین به تجزیه و تحلیل جزئیات تشکیل دهنده انواع و اقسام شعر و سخنان دارای وزن و آهنگ اقدام کرده است.
تخصص در شعر، هماننده تخصص در فلسفه، در منطق، در ریاضیات و ... یک نوع کار و جهاد فکری مطلق است.
نویسنده، رد 365 سال قبل و به هنگان نوشتن این کتاب تورکی، ابتدا، تک تک اصطلاحات فنی،علمی و کاربردی بیان این رشته و دارای کاربرد در بررسی اشعار را تعریف می کند.
او در ادامه تعریف هر سوز و کلمه ای، از اشعار شعرا نمونه هایی را می آورد و آنگاه، به بررسی آن چه در تئوری و تعریف گفته است، بر روی کلمه، مصرع و بیت، تطبیق داده، آن ها را بر اساس تئوری ها و تعاریفی که از قبل داده است، تحلیل و آنالیز می کند.
جای خالی این کتاب تورکی، آموزشی، علمی دقیق، در آموزش رشته های ادبیات در دبیرستان و دانشگاه ها خالی است.
در نتیجه، کسانی که می خواهند، شعر را خوب بفهمند و بتوانند بر اساس اصول و مقررات این رشته، شعرها را نقد بکنند، درباره اشعار شعرا نقدی بنویسند یا نظری بیان بکنند، یا خودشان شعر بسرایند، باید علاوه بر داشتن قریحه ذاتی، لازم است تا با این رشته هم آشنا باشند.
عروض تورکی، دارای سه موضوع و بخش مستقل از هم است.
در بخش اول کتاب، به بررسی "عروض تورکی" می پردازد. در بخش دوم، به "علم قوافی" و در نهایت به بررسی "صنایع شعریه و علم بدیع" دست می زند.
انصافعلی هدایت
الجمعة - ١٧ ربیع الثانی ١٤٤٧
No comments:
Post a Comment